Retete cozonac: 5 trucuri care-ti vor asigura un cozonac perfect!
Ti-ai pregatit o lista de retete cozonac ca la mama acasa, dar vrei sa afli mai multe trucuri legate de pregatirea aluatului sau a ingredientelor? Am gasit noi destule! Continua sa citesti ca sa-ti imbogatesti experienta culinara si sa pregatesti un cozonac traditional ca la carte!
5 trucuri de care sa tii cont cand pregatesti un cozonac
Stim si noi prea bine ca uneori chiar si bucatele celor mai iscusiti in artele culinare nu ies exact conform planului. Din acest motiv, cei care vor sa gateasca un cozonac pentru prima data trebuie sa se inarmeze cu toate trucurile si secretele culinare posibile!
Este important sa urmaresti minutios una dintre retetele cozonac pe care le gasesti, dar sa tii cont si de niste sfaturi transmise din generatie in generatie. Cum putem altfel sa gatim un cozonac ca la mama acasa daca nu bazandu-ne pe sfaturile celor mai cunoscatori decat noi?!
Asadar, vezi mai jos 5 trucuri de care sa tii cont cand pregatesti un cozonac!
- Pregatirea ingredientelor
Dupa ce ai verificat sutele de retete cozonac disponibile online si ai ales una pe gustul tau, trebuie sa-ti pregatesti ingredientele. Cheia este sa le aduci la temperatura camerei. Ai putea, de exemplu, sa le lasi in bucatarie peste noapte.
De asemenea, trebuie sa ai grija ca lichidele sa nu fie fierbinti, pentru ca temperaturile ridicate dezactiveaza drojdia si aluatul nu va mai creste. Este recomandat si sa cerni faina de 2-3 ori inainte de a o folosi.
- Pregatirea miezului de nuca
Unii cozonaci cu miez de nuca au un gust amarui, care este oarecum neplacut si afecteaza toata esenta cozonacului. Ei bine, ca sa scapi de gustul amar al nucilor, iti recomandam sa le cureti foarte bine, sa fierbi un pic de lapte si sa oparesti miezul de nuca in laptele clocotit. Unii bucatari recomanda si sa prajim un pic miezul de nuca pe tigaie, pentru ca asta le da o aroma mai puternica.
- Framantarea
Cheia catre un aluat excelent este sa nu exageram cu framantarea. De obicei, 20-30 de minute sunt de ajuns pentru ca aluatul sa creasca suficient. In momentul in care incepe sa se desprinda de maini, trebuie sa te opresti din framantat si sa lasi aluatul la crescut intr-un loc cald.
- Coacerea cozonacului
Daca vrei sa-ti iasa un cozonac perfect, iti recomandam sa-l lasi la cuptor aproximativ 30-40 de minute (sau in functie de instructiunile retetei de cozonac) neacoperit. In acest timp, nu deschide usa cuptorului, pentru a nu-i pune bete in roate cozonacului in a-si face treaba cum trebuie! Dupa asta, acopera-l cu o hartie de copt si coace-l inca 10 minute. Acest truc ii va oferi cozonacului o stralucire demna de Craciun!
- Taierea cozonacului
Nu taia cozonacul imediat dupa ce il scoti din cuptor. Acest aspect este cel mai important! Da-i timp sa se raceasca de tot in tava. Daca vrei, poti sa acoperi cozonacul cu un prosop de bucatarie. Abia dupa ce s-a racit, poti sa-l tai si sa-l savurezi cu o cafea.
Daca ai verificat lista de retete cozonac din online, dar tot n-ai gasit una pe placul tau, intra pe Secretul Bunicii! Acolo sigur vei gasi ce cauti!