Afla cum sa folosesti drojdie pentru a face paine impletita cu crema de lamaie!
Ce este drojdia?
Drojdia este un agent de crestere natural care se foloseste in produsele dospite. Drojdia este un organism unicelular care se hraneste cu zaharurile din aluat, producand dioxid de carbon ca produs secundar. Acest gaz face ca aluatul sa creasca si sa devina aerat si pufos.
Exista trei tipuri de drojdie utilizate in mod obisnuit in copt: drojdie proaspata, drojdie uscata activa si drojdie instant.
Cum se foloseste drojdia la copt?
Pentru a folosi drojdie in aluaturi, mai intai trebuie sa o activezi. Aceasta presupune dizolvarea drojdiei in apa calda si zahar, ceea ce ofera drojdiei mediul perfect pentru a creste.
Odata ce drojdia este activa, poate fi adaugata in aluat. Combina amestecul de drojdie cu faina, sare si orice alte ingredient sunt specificate in reteta.
Sfaturi pentru a coace cu drojdie:
- Foloseste drojdie „vie”: drojdia este un organism viu si isi poate pierde potenta in timp sau chiar poate muri.
- Foloseste apa calda: drojdia are nevoie de apa calda pentru a se activa, intre 25-27°C. Daca apa este prea fierbinte, poate ucide drojdia, iar daca este prea rece, drojdia nu se va activa.
- Lasa aluatul sa creasca intr-un loc cald: drojdia are nevoie de un mediu cald pentru a creste.
Iata o reteta pentru un paine delicioasa cu crema de lamaie care foloseste drojdie pentru a-i da o textura usoara si pufoasa!
Ingrediente
Pentru aluat:
- 500 g faina
- 10 g drojdie instant
- 100 g zahar granulat
- 120 g unt nesarat la temperatura camerei
- 240 ml lapte
- 2 oua mari
- 1 lingurita sare
Pentru umplutura de lamaie:
- 250 g crema de branza
- 100 g zahar granulat
- 2 oua mari
- 2 linguri de faina
- 1 lingura coaja de lamaie
- 2 linguri suc de lamaie
- Zahar pudra, pentru pudrat
Instructiuni:
- Intr-un castron mare, combina faina, drojdia, zaharul si sarea. Amesteca bine.
- Adauga laptele, untul si ouale peste ingredientele uscate. Se amesteca pana se formeaza un aluat omogen.
- Pune aluatul pe o suprafata infainata si framanta timp de 5-10 minute, pana devine neted si elastic.
- Pune aluatul intr-un bol si lasa-l la crescut la loc caldut 1-2 ore sau pana isi dubleaza volumul.
- In timp ce aluatul creste, fa umplutura de lamaie.
- Intr-un castron mediu, folosind un mixer, bate crema branza si zaharul pana se topeste zaharul.
- Adauga ouale, pe rand, amestecand bine dupa fiecare.
- Amesteca faina, coaja de lamaie si sucul de lamaie pana se combina bine.
- Preincalzeste cuptorul la 180°.
- Intre timp taie aluatul si intinde-l cu un sucitor, taie marginile egal, astfel incat sa arate ca niste franjuri, iar in mijloc lasa o portiune suficienta pentru a intinde umplutura de lamaie si apoi impleste franjurii. Pune aluatul in tava si lasa-l din nou la dospit 30-45 de minute. Coace prajitura 40-50 de minute sau pana devine maro auriu.
- Lasa painea la racit inainte de a o taia.
Drojdia este un ingredient versatil care poate fi folosit intr-o mare varietate de produse de panificatie. Indiferent daca faci paine, prajituri sau produse de patiserie, drojdia te va ajuta sa obtii o textura usoara si pufoasa.
Calitatea agentilor de crestere pe care ii folosesti este si ea foarte importanta pentru a obtine cele mai bune rezultate. Lesaffre ajuta de peste 150 de ani brutarii din toata lumea sa obtina cele mai bune rezultate. Alege tipul de drojdie proferat si sport la copt!