Ce este angiografia și ce trebuie să știi înainte de face o astfel de investigație?

Vasele de sânge din corpul uman nu sunt vizibile în timpul unei examinări cu raze X clasice. Pentru a vizualiza vasele de sânge, paturile lor vasculare sunt umplute cu contrast. Examinarea permite detectarea oricăror anomalii în cursul vaselor. Care sunt indicațiile angiografiei și cum se efectuează examinarea?

Ce este angiografia?

Folosind angiografia, este posibilă urmărirea fluxului sanguin prin vase și, astfel, excluderea sau confirmarea posibilelor blocaje, îngustări sau anomalii.  Evaluarea poate include vase cerebrale și coronare (în acest caz particular testul se numește angiografie coronariană), circulație pulmonară, vase din cavitatea abdominală și membre. Utilizarea unui angiograf este, de asemenea, un instrument valoros pentru planificarea implementării unui tratament adecvat  (de exemplu, intervenția coronariană percutanată în cazul unui atac de cord). 

Angiografie – pregătirea pentru examinare

Pentru a efectua angiografia, medicul trebuie să excludă prezența oricăror contraindicații la efectuarea acesteia. Din acest motiv, pacientul este supus unor analize de sânge la laborator. Pe lângă parametri importanți, cum ar fi: parametrii de coagulare, grupa sanguină sau nivelul hemoglobinei, nivelul creatininei este crucial. Când este peste normal, indică insuficiență renală.  Cabinetele trebuie să fie verifice oferta de angiograf pret, pentru a fi sigure că sunt dotate cu cele mai bune dispozitive.

Înainte de examinare, medicul întreabă pacientul despre:  

 • boli și intervenții chirurgicale din trecut,  
 • medicamentele luate,  
 • alergii, 
 • expunerea anterioară la contrast. 

Datorită necesității de a administra contrastul în timpul angiografiei, se recomandă hidratarea adecvată a pacientului și introducerea unei canule în venă în timpul procedurii, ceea ce permite administrarea de medicamente în cazul unei reacții anafilactice la contrast. 

În plus, atunci când angiografia este efectuată în mod electiv, pacientul trebuie să participe la examinare pe stomacul gol. De asemenea, este important ca unghiile să nu fie vopsite cu lac.  

Complicații ale angiografiei

După angiografie, se recomandă rehidratarea pentru a minimiza riscul de leziune renală post-contrast. 

Acolo, pacientul trebuie să se odihnească până la sfârșitul zilei și să nu forțeze membrul  pe care a fost efectuată puncția.   

Complicațiile după angiografie se referă la locul inserării cateterului, impactul contrastului în sine asupra corpului și pot apărea rar ca o consecință a intervenției endovasculare.  

Complicațiile posibile includ:  

 • durere, hematom și inflamație (rar) în zona puncției,  
 • insuficiență renală acută, 
 • șoc anafilactic cu contrast sau anestezic, 
 • anemie din cauza sângerării abundente, 
 • afectarea arterelor  
 • pseudoanevrism, 
 • ischemie acută a membrului în care a fost perforată artera,  
 • aritmii și infarct miocardic,   

Angiografia este un test radiologic care este acum disponibil pe scară largă, însă este un instrument de diagnostic care permite o evaluare amănunțită a vaselor de sânge și astfel ajută la luarea deciziilor ulterioare cu privire la tratament.

Previous post AllmaDesign – Transformă-ți Viziunea în Realitate cu O Agentie Web Design și SEO de Top
Next post Cum ne pot simplifica viața accesoriile din bucătărie