Invata sa alegi vinul potrivit de la un restaurant gourmet din Valea Doftanei!
Cand iei masa intr-un loc rafinat, care respecta cu strictete conceptul farm to table, cum ar fi un restaurant Valea Doftanei ca cel al hotelului ATRA Doftana, stii de la inceput ca fiecare aspect al experientei oaspetilor a fost creat cu maximum de atentie la detalii. Un lucru pe care orice persoana ce viziteaza o astfel de locatie ar trebui sa il stie este cum sa aleaga vinul perfect care sa insoteasca preparatele comandate.
Continua sa citesti si invata cum sa alegi vinul perfect atunci cand vizitezi singurul restaurant fine dining din Valea Doftanei ce se aprovizioneaza intotdeauna din surse locale!
Primul pas: invata cat mai multe despre vinuri
Cele mai intalnite tipuri de vin pe care le vei gasi in meniurile cu bauturi ale restaurantelor sunt:
- Sauvignon Blanc: servit adesea ca aperitiv, este un vin alb cu o aciditate vibranta. Aromele sale caracteristice includ citrice, ierburi si uneori fructe tropicale.
- Cabernet Sauvignon: este unul dintre cele mai faimoase vinuri rosii din lume, fiind apreciat pentru aromele bogate de coacaze negre, cirese negre, cedru si ocazional menta.
- Merlot: un vin rosu cu aciditate moderata, este frecvent savurat cu o gama larga de feluri de mancare. De obicei, are arome de fructe de padure rosii, prune, ciocolata si ierburi.
- Rosé: un vin versatil, cu o aciditate revigoranta si arome fructate de capsune, pepene verde si citrice, este adesea servit vara.
- Prosecco: un vin spumant din Italia, Prosecco este de obicei selectat pentru ocazii de speciale (inlocuind sampania), dar si ca aperitiv. Este cunoscut pentru aroma sa usor fructata, de mar verde, pere si note florale.
Al doilea pas: intelege conceptul farm to table
Asa cum ii spune si numele, farm to table, restaurantul se aprovizioneaa doar din surse locale atunci cand isi alege ingredientele. Meniul este sezonier, astfel incat toate preparatele sa fie cat mai naturale, proaspete si in ton cu schimbarile anotimpurilor. Aceasta filozofie are ca rezultat preparate cu arome vibrante si delicate care necesita o atentie sporita in asocierea vinurilor.
Al treilea pas: ia in considerare preparatele din meniu
Atunci cand alegi vinul potrivit, ia in considerare profilurile de arome ale preparatelor pe care le vei comanda. Daca optezi pentru o mancare mai usoara, cum ar fi legumele la gratar si pestele, alege un vin mai acid, care sa aiba note racoritoare de citrice, precum Sauvignon Blanc sau un Riesling. Aceste vinuri se vor armoniza frumos cu ingredientele si vor face ca masa pe care o servesti la restaurantul din Valea Doftanei sa fie o adevarata experienta senzoriala.
Al patrulea pas: ia in considerare sfatul somelierului
Acest pas este recomandat chiar si celor ce cunosc foarte bine modul in care un vin ar trebui asociat unui preparat, deoarece somelierul in house, asa cum este si la restaurantul din Valea Doftanei despre care vorbim, are cunostinte extinte atat in ceea ce priveste vinurile, cat si despre meniu.
Vorbeste cu somelierul despre preferintele tale, despre preparatele pe care urmeaza sa le comanzi, despre bugetul pe care il ai, iar acesta va alege cel mai bun vin care sa complimenteze cat mai bine mancarea care iti este servita.
Acum ca stii cum sa alegi vinul potrivit, este timpul sa iti faci o rezervare la restaurantului fine dining al hotelului boutique ATRA Doftana si sa te bucuri de o experienta senzoriala de neuitat. Simte – Respira – Gusta!