Din comorile de pe la noi: ART DECO de poveste, cu influente… egiptene, in miez de Bucuresti

[ad_1]

Art Deco-ul e un stil cunoscut în artele frumoase, arhitectură și în design, foarte popular în anii 1920 și 1930, dar nu știu cât de mulți dintre voi știți că există un subgen de Art Deco, care e combinat cu elemente neoegiptene. Gustul pentru Egiptul Antic a început în 1922, odată cu descoperirea Mormântului lui Tutankamon, lucru care a dus la apariția unei egiptomanii. Combinarea Art Deco-ului cu elemente neoegiptene a fost la modă din 1922 până la începutul anilor 1930, și avem și în București câteva exemple. Unul dintre ele e Strada General Gheorghe Manu nr. 14, un bloc la intersecția Străzii General Gheorghe Manu cu Calea Victoriei. Ce îl face să aparțină stilului sunt coloanele de pe fațadă, ale căror capiteluri sunt cu frunze de palmier.

Alteceva în București în stilul ăsta mai e Clădirea ASIROM de pe Bulevardul Carol I proiectată de Ion Ionescu și construită în anii 1930. (Aflate de la dl Vlad Iordan)

Câtde frumos, cât de demn înfruntă clădireaasta vremurile…! De luat exemplu!

Pentru cei care mai vor să afle alte exemple de Art Deco combinat cu elemente neoegiptene, am mai inclus niște exemple: Cinemaul Le Luxor din Paris, de Henri Zipcy, 1919-1921; Ceasul Egiptean, de Coüet pentru Cartier, 1927; și o ușă de lift din Empire State Building din New York, de William van Alen, 1929-1930.

*foto:  Vlad Iordan 

Articolul Din comorile de pe la noi: ART DECO de poveste, cu influente… egiptene, in miez de Bucuresti apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.

[ad_2]

Previous post Cât dureaza un RMN?
Next post Numarul sarcinilor nemonitorizate medical a crescut dramatic in ultimii trei ani, mult mai ridicat in cazul gravidelor adolescente